[center]
ازداد الاهتمام بالديكور بطريقه ملحوظه في
السنين الاخيره داخل مجتمعاتنا العربيه ,
أصبحنا نحب التغيير و الالوان و نصبو
الى عمل ديكورات خاصه بنا تعبر
عن شخصيه كل واحد منا
اليوم الافكار موجوده و كل اشكال و
انواع الديكور مسموح بها .. نستوحيها من
ثقافات مختلفه و عصور مختلفه ايضا
اول موضوع على المطابخ ان شاء الله
المطبخ اهميته من اهمية اي غرفه تانيه بالبيت
و بالتالي كيف ما كانت مساحته و ذوقك
هتلاقي اكيد الحاجات المناسبه ليكي
الصور بنشوفها كل يوم و بنعجب بالديكور
و الالوان و لما بنيجي نعمل حاجه بتاعتنا
او نعمل اي تغيير و لو بسيط بنبقى
محتارين اوي و موش عارفين عاوزين ايه بالضبط
المطبخ بغض النظر عن المساحه و الشكل المفروض يضم :
مكان خاص لحفظ الاغديه ( التموين )
مكان خاص للاطباق و الكبايات .. المواعين بتاعك كلها يعني
الثلاجه و البوتاجاز و الاجهزه الكهربائيه العاديه
و لو مساحته و امكانياتك تسمح ممكن يبقى فيه سفره وفريزر و حاجات كماليه يعني
( الفريزر مع انو موش محبذ الا انه بقى مهم اوي )
هنشوف مع بعض كيف لازم نحط الحاجات دي
الأسـس والعناصر الأساسية فى تصميم المطـابخ
•مسـاحة المطبخ
المساحه هي اول حاجه احنا الستات بنهتم بيها لما نكون هنشتري شقه جديده ... ياترى المطبخ قد ايه ؟؟ كبير و لا صغير ؟؟
تحدد قوانين التنظيم والبناء الحالية فى مصرالحد الأدنى لمساحة المطبخ بثلاثة أمتار مربعة (3 م2 ) بحيث لا يقل عرضـه عن 1.20 متراً ،
وبذلك يكون طوله 2.50 متراً ، أى أن أقل أبعاد قانونية للمطبخ عبارة عن 1.20 × 2.50 م
ويمكن أن تكون هذه المساحة مربعة حوالى 1.73 × 1.73 م ...أو 1.50 × 2.00 م وهكذا
وهذا بالطبع فى الوحدات السكنية الإقتصادية محدودة المساحة والإمكانيات، وتعد هذه المساحة صغيرة وغير كافية لإستيعاب الأثاث والأجهزة ،
وكذلك غير كافية لربة المنزل لللقيام بأعمالها فى سهولة ويسر .
لو عايزن نصمم معقولً فالمساحة هتكون سـتة أمتار مربعة 2.00 × 3.00 م يناسب أسرة صغيرة
وكلما كبرت المساحة كلما أتاحت فرصة أكبر للراحة وإستيعاب الأثاث والأجهزة ،
كما تمكننا من إضافة ركن لتناول الطعام بشكل سريع أو منضـدة أو كاونتر يمكن ربة البيت من التقطيع والتحضيروهى جالسة بدلاً من الوقوف لساعات طويلة
مما يصيبها بالتعب والإرهاق ...
ويمكن عمل مطـبخ مربع الشكل 3 × 3 م أو 4 × 4 م أو 5 × 5 م مثلاً ولكن غالباً ما يفضل الشكل المستطيل للمطبخ ذات أبعاد 2 × 3 أو 3 × 4 أو 3× 5 أو 4 × 6 م
حسب ما تسمح به المساحة الكلية فى إطار التصميم المعمارى العام للوحدة السكنية.
•مواد التشـطيب
وتشمل المواد المستخدمة فى التبليطات والكسوات والدهانات المنسبة لكل من :-
1-الأرضــيات
2-الحـــوائط
3- الأســـقف
بالنسبه ليا الارضيات المناسبه للمطبخ هي :
- الأرضيات الرخامية
تعتبر أرضيات الرخام والجرانيت من أقوى الأنواع التى تقاوم الإحتكاك والبرى ولها قدرة عالية على تحمل الإستخدام لفترات طويلة ..
كما أن تعدد ألوانها ومقاساتها التى يتم تقطيعها حسب الطلب تعطى مرونة كبيرة فى الإختيار ..
وتصلح للإستخدام فى جميع الأماكن والأجواء فيمكن إستخدامها فى الأماكن الجافة والرطبة على حد سواء ..
ويمكن صيانتها وتلميعها كلما لزم الأمر مما يجعلها متجددة دائماً , ولكنها قد تكون مرتفعة الثمن نسبياً مما يقلل من استخدامها إلا عند الضرورة ..
ولكنها ولاشك تعطى غنى وثراء وتضفى على المكان إحساس وشعور مختلف
- أرضيات السيراميك والبورسلين
وتتميزبمقاومتها العالية للعوامل الجوية وعدم تأثرها بالشمس والغبار والماء لسنوات طويلة ...
سهولة تنظيفها بأبسط طرق التنظيف المعتادة وعدم الحاجة إلى أعمال صيانة كبيرة ..
تعدد تصميماتها وألوانها بلا حدود تضفى لمسات جمالية وتجعلها مناسبة لكافة الأذواق..
مقاومته للكيماويات وبعض أنواعه للبرى الشديد مما يجعله مناسباً لكافة الأغراض .
الحوائط انا بحبذ انها تكون سيراميك و لو موش حتى كلها يبقى جنب الحوض و الاماكن اللي بنستعمل جمبها الميه كتير ...
•أثاث المطــبخ
وتشمل الخزائن والأرفف والكاونتر والمناضد ... الخ ... والتى غالباً ماتصنع من :-
1- الخشـــب
2-الألمـونيوم
3- الرخام والجرانيت
شخصيا بفضل الالومنيوم اللي شكله زي الخشب ... فيه ديزاينات جميله جداا و ما تفرقش عن الخشب
وليه مميزات كتير بالمقارنه مع الخشب بحيث انه لا يتاثر بالرطوبه و يسهل تنظيفه بيتميز بأنه غير مسامي وبالتالي فهو أقل ملائمة لبقاء الحشرات وكذلك مقاوم للحريق خلاف قوة تحمله ومقاومته للمياه بصورة عامة وسهولة استبدال أي جزء معيب وقت الصيانة.
و على حسب الميزانيه بتاعتك
مساحة التوظيب المثالية لغالبية الناس, أي الذين تتراوح أطوال قاماتهم بين 151 و 183 سم تقع على ارتفاع يتفاوت بين 91 الى160 سم, و قد تصل الى198 سم لذوي القامة الطويلة.
أهم الحلول التي تقدمها مصانع خزائن المطابخ ترتكز علىتخصيص المساحة المريحة لتوضيبالأغراض الأكثر استعمالا في المطبخ - من ناحية - و تزويد المساحات الخارجة عن هذه الميزة, اي تلك العليا أو السفلى , بسكك جرارة تخرج مخزونها بوضوح مما يسهل تناولها دون عناء أو خطر.
و المفروض تبعدي البوتاجاز عن الحوض ..
في ناس كمان بتسأل اذا كان في مانع انها تحط البوتاجاز جمب الثلاجه .. هو مفيش مانع بس يفضل لو المكان واسع منحطهمش جمب بعض
•التهـــــوية
- التهوية الطبيعـية
- التهوية الصناعية
المفروض المطبخ تبقى فيه تهويه طبيعيه اللي هي الشبابيك
والا بيبقى ضروري تحطي تهوي بطريقه صناعيه
التكييف
[/center]